Седмица преди да изтече законовият срок за съставяне на

...
  Седмица преди да изтече законовият срок за съставяне на
Коментари Харесай

Тройно намалена инфлация, 12% по-високи пенсии, 15,9 млрд. лв. нов дълг, без бонуса 25 ст./л гориво: Бюджет 2023

  Седмица преди да изтече законовият период за сформиране на бюджета за идната година, министрите и депутатите имат разполагаем квалифицирания сметкоплан на страната от МФ. Вече никой не спори, че след популисткото разпределяне на пари без хрумвания от последното постоянно държавно управление, новият недостиг ще бъде 11,5 млрд лева, а откакто също по популистки аргументи кабинетът Петков – Нинова не взе заем 5 млрд.лв. на 1% рента, през 2023 година страната ще се нуждае от 15,9 милиарда, само че към този момент при 5 на 100.

Именно Корнелия Нинова и Асен Василев оспорваха числата,които са неумолими и демонстрират ясно резултатите от ръководството на двамата като стопански вицепремиери.

 Служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева показа плана на бюджет за 2023 година, квалифициран от служебното държавно управление. Брутният вътрешен продукт ще възлиза на 173,82 млн. лева при предстоящ напредък на Брутният вътрешен продукт 1,6%. Безработицата ще остане доста ниска - 4,5% , а средногодишната инфлация, при която е създаден бюджетът, е 6,4% при настоящи 18 на 100 или над три пъти по-ниска.

 От популистките " дарове ” за наша сметка, които предизборно направи кабинетът Петков – Нинова остава нещо обикновено - 9% Данък добавена стойност за парно и газ работи доникъде на 2023 година, само че и нещо, което не даде никакъв резултат, като се изключи че наля стотици милиони на без друго богатите зърнари и производители, до момента в който цените на пазара се подвигнаха с 20 % - нулевата ставка за хляба и брашното.

От 1 януари 2023 има увеличение прага на регистрация по Данък добавена стойност на 100 000 лева от сегашните 50К, което е изцяло разумно на фона на насъбраната с годините инфлация.

От 1 януари 2023 изтичат понижените ставки по Данък добавена стойност на някои избрани артикули и те се връщат на 20%. Отпада и бонусът за горивата, който преднамерено им подвигна цените по концепция на Нинова и Асен Василев. Ресурсът за 25 ст./л ще бъде привършен евентуално още на 1 декември, заяви финансовият министър. Относно разноските, тя съобщи, че по отношение на плановете те бележат номинален растеж от 11 милиарда лв.. Най-голям дял в това перо на скок имат  3,7 милиарда лв. повече за пенсиите - нарастване с 12% от 1 юли 2023 година

``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР